
U okviru međunarodnog projekta koji je dogovoren prošle godine između gradonačelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i predstavnika Mediteranski agronomski institut iz Barija (Italija), u Distriktu je počela izgradnja objekta "Kuća zdrave hrane“ ukupne vrijednosti od 80.000 eura.
Cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta poljoprivrednih proizvođača i prerađivača hrane u Bosni i Hercegovini, kako bi se olakšalo usvajanje evropskih standarda u oblasti ekološke poljoprivrede i održivog ruralnog razvoja.
Projekt je usklađen s principima strategije "Od polja do stola“ unutar EU Zeleni plan, koja promoviše smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika, povećanje površina pod organskom proizvodnjom, očuvanje biodiverziteta i održivu preradu hrane, prenosi Fena.
- Izgradnja objekta će biti u naselju 'EŠ' u Brčkom, a riječ je o montažno-demontažnom tipu objekta na površini od 60 m². Nakon završetka radova, proizvođači zdrave hrane iz Brčkog dobiće mogućnost da svoje proizvode izlažu i prodaju na zatvorenoj i uređenoj površini - navode iz Odjeljenja za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u Vladi Brčko distrikta BiH.
Kategorije proizvoda koje će u fokusu projekta su mliječni proizvodi, krompir, med i šumski plodovi.
Očekuje se da će ovaj projekat podržati poljoprivredne i prehrambene proizvođače, te otvoriti nove radne mogućnosti i osnažiti lokalnu zajednicu.